مدیر اداره پایش بازار ارز بانك مركزی گفت: در سهماهه پایانی سال عرضه ارز شركتهای صادركننده در سامانه نیما افزایش می یابد.
آقای بهزاد لامعی گفت: براساس مصوبه هئیت وزیران و در قالب قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارزی از پانزدهم آبان تمهیداتی در نظرگرفته شده است كه این تمهیدات در نهایت منجر به افزایش عرضه ارز صادر كنندگان در سامانه نیما خواهد شد كه نتیجه این روند، افزایش فعالیت صرافیها خواهد بود.
آقای لامعی افزود: براین اساس قیدهایی برای صادركنندگان در نظر گرفته شده است كه صادركنندگان را ملزم به عرضه ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما میكند و لذا پیشبینی میشود در سهماهه پایانی سال عرضه ارز شركتهای صادركننده در سامانه نیما افزایش پیدا كند و تعداد شركتهای عرضهكننده ارز كه پیش از این از عرضه ارز در نیما پرهیز میكردند، افزایش مییابد.
مدیر اداره پایش بازار ارز تصریح كرد: شركتهای پتروشیمی و فولاد نیز بر اساس قوانین بالادستی صرفاً مجاز به فروش ارز خود به بانكها هستند. به همین دلیل این شركتها ارز خود را كمتر به صرافیهای تضامنی میفروشند.
لامعی با اشاره به اهتمام بانك مركزی در مهار و مدیریت ریسك صرافیها گفت: محدودیتهایی برای صادركنندگان با عنوان كسب و كار ریال دوم در نظر گرفته شده كه طی آن برای جلوگیری از ضرر و زیان صرافیها ناشی از ببودن ایفای تعهدات صادركننده، عملكرد صادركنندگان بررسی میشود و در صورت نبودن ایفای تعهد، دسترسی صادركننده به سامانه نیما مسدود میشود.
لامعی درخصوص ریسك صرافان گفت: صرافیها باید به مدیریت ریسك خود دغدغهمند باشند و با استفاده از قدرت چانهزنی، با شركتهایی وارد معامله شوند كه از وضعیت ایفای تعهدات آنها اطمینان دارند.
مدیر اداره پایش بازار ارز ضمن تأكید بر مطالعه دقیق دستورالعمل جدید از سوی صرافان تصریح كرد: بسیاری از مواد این دستورالعمل به تصویب شیوهنامههای بعدی موكول شده است. برای مثال، عملیات سلف منوط به تصویب دستورالعمل و آییننامه مربوطه است و تا زمان صدور و انتشار این دستورالعمل، هرگونه خرید و فروش مدت دار در سامانه نیما ممنوع، غیرمجاز و تخلف است.
اقای لامعی از اقدامات فشرده بانك مركزی برای راه اندازی سامانه ارز خدماتی خبرداد و افزود: این سامانه تا پایان سال جاری راه اندازی خواهد شد، تامین نیازهای خرد در بازار ارز از دغدغههای بانك مركزی است و این سامانه به نیاز خرد پاسخ خواهد داد.
وی از جامعه صرافی كشور خواست به منظور طراحی الگوی ساماندهی خرید و فروش ارز در بخش گردشگری پیشنهادات خود را ارائه كنند تا در بستر تدوین مدل كسب و كار جدید در زمینه معاملات فردی این موضوع به دقت طراحی شود.
دراین نشست كه باحضور برخی مدیران صرافیها برگزار شد، مدیران عامل صرافیها به بیان چالشها و نكات دستورالعمل جدید فعالیت صرافیها پرداختند.