پخت حلیم نذری در خمرههای گِلی یكی از آیینهای قدیمی در روستای قهساره اردستان در ایام ماه محرم است.
این غذای نذری بیش از 100 سال است نسل در نسل در منزل یكی از اهالی روستای قهساره اردستان پخت میشود.
مواد اولیه حلیم كه بیشتر گندم، عدس و روغن حیوانی است و درون خمرههای گلیِ سفالی كه بدنه بیرونی آن را گل مالی میكنند میریزند و سپس در تنور با ذغال پخته میشود.
بلندی خمرهها به حدود یك متر میرسد و گل اندود كردن آن هنگام پخت، از تركیدن خمره سفالی جلوگیری میكند.
فرایند تهیه حلیم چند روز و پخت آن بیش از 12 ساعت طول میكشد.
در این مدت طولانی چندین نفر از زمان بارگذاشتن تا آماده شدن حلیم آن را با كف گیر چوبی هم میزنند تا ته نگیرید و یا نسوزد.
ایام محرم اهالی روستای قهساره در اردستان با برگزاری آیینهای سنتی در غم سید و سالار شهیدان و یاران با وفایش سوگواری میكنند.
جغجغه زنی، آیین زار یا همان شال زنی، شبیه خوانی و تعز یه 72 تن از جمله این آیین هاست.
روستای تاریخی قهساره در فاصله 95 كیلومتری اصفهان و 45 كیلومتری اردستان قرار دارد.