متخصصان یك شركت دانش بنیان برای برای نخستین بار در كشور، موفق شدند، نشانگر تشخیص سم آفلاتوكسین در شیر را طراحی و تولید كنند.
محدثه حاجی عبدالوهاب افزود: آفلاتوكسینها گروهی از تركیبات سمی هستند كه توسط برخی قارچها، به ویژه گونههای آسپرژیلوس تولید میشوند.
وی گفت: آفلاتوكسینها تركیباتی سمی هستند كه توسط برخی قارچها، بهویژه گونههای آسپرژیلوس، تولید میشوند و آلودگی آنها در مواد غذایی رایج است. این سموم هنگامی كه دامهای شیری (گاو، گوسفند یا بز) خوراكهای آلوده مصرف میكنند، از طریق شیر به محصولات لبنی منتقل شده و مستقیماً سلامت انسان را به خطر میاندازند
حاجی عبدالوهاب در ادامه افزود: آفلاتوكسین B1 غالبترین شكل در محصولات آلوده به آفلاتوكسین است هنگامی كه گاو، گوسفند، بز یا سایر حیوانات نشخواركننده خوراكهای آلوده به آفلاتوكسینهای B1 و B2 مصرف میكنند، آفلاتوكسینهای M1 و M2 در نتیجه فرآیند متابولیك در كبد نشخواركنندگان تشكیل شده و در شیر دفع میشوند.
محدثه حاجی عبدالوهاب، با اشاره به ماهیت سمی آفلاتوكسینها، فرآیند ورود آنها به شیر را تشریح كرد و گفت:آفلاتوكسین B1 رایجترین شكل این سم در محصولات آلوده است. هنگامی كه حیوانات نشخواركننده مانند گاو، گوسفند یا بز، خوراكهای حاوی آفلاتوكسینهای B1 و B2 را مصرف میكنند، این سموم در كبد آنها تحت فرآیند متابولیك قرار میگیرند. نتیجه این فرآیند، تشكیل آفلاتوكسینهای M1 و M2 است كه مستقیماً در شیر دفع شده و سلامت مصرفكننده انسانی را تهدید میكنند.
به عبارت دیگر، انسان میتواند از طریق مصرف شیر آلوده و سایر مواد غذایی در معرض سموم قرار گیرد.
حاجی عبدالوهاب در ادامه با اشاره به طرحی و ساخت نشانگرهای آفلاتوكسین گفت: نشانگرهای تشخیص تاكنون از كشورهای اروپایی و كشور چین وارد میشد، اما بعد از چند سال تحقیق و پژوهش موفق به ساخت این نشانگرها با استفاده از فناوری نانو و بیوتكنولوژی شدیم و هم اكنون این محصول فناورانه وارد بازار شده است.
مدیر عامل این شركت دانش بنیان در ادامه گفت: این سم كه از طریق استفاده از مواد لبنی وارد بدن انسان میشود میتواند علاوه بر مسمومیتهای زیاد و حتی آلرژیك در طولانی مدت منجرب سرطان میشود.